15 Ağustos 2009 Cumartesi

“Kimlik ve İtaat” Fotoğraf Sergisi Urla Belediyesi Fotoğraf Sanat Evi'nde


Sergi açılışı 15 Ağustos Cumartesi günü saat 19:00'da gerçekleşti. Fotoğraf sergimiz 30 Ağustos'a dek Pazar dışında her gün saat 10:00-19:00 arası gezilebilecek.


Çizgelikedi Kadınlar Projesi-II'nin son aşaması olan 'kimlik ve itaat' adlı fotoğraf sergisi, 15 Ağustos 2009 saat 19:00'da, Urla Belediyesi Fotoğraf Sanat Evi olarak hizmete sokulan Urla Merkez'deki tarihi Gazhane binasında açıldı.


Sergi, izmir'de yaşayan ve fotoğrafı bir sanatsal anlatım dili olarak kullanan/kullanmak isteyen kadınlara Çizgelikedi tarafından yapılan açık çağrıya olumlu yanıt verip proje kapsamındaki atölye çalışmalarına katılan Yeşer Sarıyıldız, Ülker Sokulluoğlu, Şehlem Sebik, Nurhan Doğan, Meltem Çiftçi, Latife Özyurt, Işık Deniz Nalbantoğlu, Işık Gülçubuk, Gönül Ocak, Fenay Ulu, Emel Kayın, Canan Gümüşalan, Ayşe Aytün Aytar, Aysun Öküzcüoğlu Taşar, Aynur Şen, Aslı Öktener Köse ve Arzu F. Güngör'ün proje sürecinde ürettiği fotoğraflardan oluşuyor.


Çizgelikedi Kadınlar Projesi, katılımcıların hem kavramı hem fotoğrafları birlikte tartıştığı, bu amaçla düzenli toplanarak ortaya bir sergi çıkardığı bir yılı aşkın bir süreci tanımlıyor. Projenin önceki döneminde de konu edindiği 'kimlik ' kavramından devamla ortaya bir sergi çıkarmayı hedefleyen tartışma sürecinde çalışılacak kavram katılımcılar tarafından 'Kimlik ve İtaat' olarak belirlendi. Bu kavram ikilisinin çağrıştırdığı/tetiklediği imge ve düşüncelere dair konuk konuşmacıların katkıları ile de zenginleşen okuma, söyleşi ve tartışmalar gerçekleşti.

Yaşları 22-76 arasında değişen farklı deneyim ve mesleklerden gelen 17 kadın fotoğrafçının bir buçuk yıla yayılan bu proje kapsamında ürettiği fotoğraflar arasından, tartışma-eleştiri sürecinde ortak kararla seçilen 32 çalışmadan oluşan sergi, 30 Ağustos'a kadar pazar dışında her gün 10:00-19:00 saatleri arasında Urla Belediyesi Fotoğraf Sanat Evi'nde izlenebilecek.

Gezici olarak tasarlanan projenin izleyen günlerdeki yolculuk takvimi ve güzergahı ise İzmir çevresine öncelik verilerek oluşturuluyor. Şu ana dek kesinleşen sergi yerleri arasında Urla'yı izleyen ilk durak 3-6 Eylül tarihleri arasında (Karaburun Bilim Kongresi programı kapsamında) Karaburun Belediyesi Karikatürlü Ev sergi alanı; 13-18 Eylül haftasında Foça Belediyesi Reha Midilli Kültür Merkezi ve 25 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında ise Söke Belediyesi Fatma-Suat Orhon Müze ve Sanat Evi olacak.

'Kimlik ve itaat' fotoğraf sergisi katılımcıları:

  • Yeşer Sarıyıldız

  • Ülker Sokulluoğlu

  • Şehlem Sebik

  • Nurhan Doğan

  • Meltem Çiftçi

  • Latife Özyurt

  • Işık Deniz Nalbantoğlu

  • Işık Gülçubuk

  • Gönül Ocak

  • Fenay Ulu

  • Emel Kayın

  • Canan Gümüşalan

  • Ayşe Aytün Aytar

  • Aysun Öküzcüoğlu Taşar

  • Aynur Şen

  • Aslı Öktener Köse

  • Arzu F. Güngör



Sergi yeri:
Urla Belediyesi Fotoğraf Sanat Evi
(Tarihi Gazhane Binası)
75. Yıl Caddesi No.64 Urla-İZMİR
T: (0232) 754 20 21

Açılış:
15 Ağustos 2009 (cumartesi), saat 19:00


Serginin izlenime açık olduğu gün ve saatler:

16 - 30 Ağustos 2009
(pazar dışında her gün, 10:00-19:00)


_________________________________________________________

Çizgelikedi / Kadınlar Projesi Hakkında;

Bu projenin amacı; fotoğrafı, sanatsal bir anlatım dili olarak kullanan İzmirli kadın fotoğrafçılarla, atölye türünde bir çalışma seyri izleyerek, toplumsal bir kavrama dayalı üretme süreci yaşamak ve sonunda bir sergi olarak toplumla paylaşmaktır.

Çizgelikedi / Kadınlar Projesi-2 Hakkında;
Projenin yürütüm ilkelerini kabul ederek sonuna değin içinde yer alan 17 kadın fotoğrafçı ile, “Çizgelikedi Kadınlar Projesi-2” aşağıda sıraladığımız adımlarla gelişti:

• Katılımda süreklilik: Bu sergide yapıtları bulunan kadın fotoğrafçılar, oluşturulan toplantı takvimi içinde, üretim sürecinin tümünde yer aldılar.

• Kavram oluşumu: Bir araya gelmenin ilk aylarında önerilen kavramlar tartışıldı, seçim yapıldı. “Kimlik ve İtaat”te karar kılındı.

• Kavramın düşünsel temelleri oluşturuldu ve bu doğrultuda zenginleşmesi için tartışmalar yapıldı. Konusunda uzman konuklarımızın katıldığı söyleşiler düzenlendi.

• Fotoğraflar ortaya çıkmaya başladıktan sonra, projeksiyon yöntemiyle izlenilen görüntüler üzerinde, tartışma-eleştiri-yorum süreci yaşandı. Bu aşamada yapıtların olgunlaşması ve yeni yapıtların ortaya çıkması sözkonusu oldu.

• En son noktada, her katılımcı kendi yorumu doğrultusunda çalışmalarını sonuçlandırdı ve 32 çalışmadan oluşan serginin açılmasına karar verildi.

Çizgelikedi Hakkında;
Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi, fotoğraf eğitimi üzerine seminerlerin verildiği, atölyelerin gerçekleştirildiği, sanat galerisinde sergi ve gösterilerin programlandığı, görsel kültür üzerine tartışma ve söyleşilerin kamuya açık olarak yapıldığı, proje çalışmalarıyla nitelikli yapıt üretiminin desteklendiği bir girişimdir.

Çizgelikedi, Arzu F. Güngör ve Yalçın Çıdamlı'nın tasarım atölyesi olan Çizge Tasarım'ın kardeş kuruluşu olup, İzmir'de fotoğraf sanatı temelinde nitelik gözeten bir hareketlilik ve etkileşim yaratmayı amaçlamaktadır.
T: (0232)247 1 247 www.cizgelikedi.com

'Kimlik ve İtaat' Sergisi Katılımcıları:

Arzu F. Güngör:
1969 doğumlu. 37 yıldır İzmir'de yaşıyor. Mühendislik okudu ama yapmadı, evli ama 'kız'lık soyadını kullanıyor. Fotoğrafa 1987'de İFOD'da başladı, 1999'da istifa ederek ayrılıncaya dek bu kurumda yürütme, örgütleme, eğitim ve çay bardağı yıkama çalışmalarında görev aldı. DEÜ GSF Fotoğraf Bölümü'nde ders verdi. Kişisel ve karma sergilerle çalışmalarını paylaştı. 2002-2006 arasında Geniş Açı'nın İzmir temsilciliğini üstlendi. Halen Çizgelikedi'de etkinlik örgütlemeyi ve çay bardaklarını yıkamayı sürdürüyor. http://arzufilizgungor.blogspot.com

Aslı Öktener Köse: 1975 doğumlu. Gazeteci. Fotoğraf uğraşı dışında yazı ile de ilgileniyor, çeşitli yayın organlarında yayınlanmış köşe yazıları, haber ve denemeleri var. Bir dönem kısa fantastik hikayeler yazmış ama 'çocuğum doğduktan sonra hayatım yeterince gerçek oldu sanırım ve bıraktım' diyor. Bu ilk sergi deneyimi. Diğer fotoğraf çalışmalarına ve yazılarına bu adresten ulaşılabilir: http://www.aslioktener.com

Aynur Şen:
1948 doğumlu. 60 yıldır İzmir'de yaşıyor. Emekli resim öğretmeni. “Kimlik ve İtaat” sergimiz; resim ve grafik çalışmalarının yanısıra görsel anlatım aracı olarak fotoğrafı da kullanmak için son 2 yıldır bu yöndeki bilgisini ilerletmeye yönelen Aynur Şen'in katıldığı ilk fotoğraf sergisi. Kendisi, iki çalışması ile sergide yer almakta.

Aysun Öküzcüoğlu Taşar: 1978 doğumlu. 12 yıldır İzmir'de yaşıyor.
Sigortacı. Daha önce fotoğraf aracılığı ile herhangi bir etkinlikte yer almamış olmakla beraber; küçük yaştan beri fotoğrafı sevmiş ve çok önemsemiş, ilk analog makinesini 18 yaşında almış, daha sonra kendi siyah beyaz karanlık odasını kurmuş. Fotoğraf üzerine çeşitli seminerlere ve ileri atölye çalışmalarına katılan Aysun Öküzcüoğlu Taşar'ın bu sergide üç çalışması yer alıyor.

Ayşe Aytün Aytar: 1958 doğumlu. 1978'den beri İzmir'de yaşıyor. Fotoğrafa 10 yıl önce bir fotoğrafhaneye çırak olarak girerek başlayan Ayşe Aytün Aytar İFOD üyesi. Çalışmaları ile son 2 yıldır İFOD’un 'Geleneksel Sergileri'nde yer almış. Fotoğraf uğraşı dışında, sinemayla izleyici olarak ilgilenen arkadaşımızın henüz yayınlamadığı bazı küçük denemeleri de var.

Canan Gümüşalan: 1960 doğumlu. 18 yıldır İzmir'de yaşıyor. Halkla ilişkiler uzmanlığından emekli.
Fotoğrafa 1980 yılında, üniversitede, arkadaş desteği ile başlamış. Ankara’da, Muş’ta ve İzmir’de çeşitli karma sergilere katılmış. Sonrasında çeşitli seminer ve atölyelere katılarak tekniğini geliştirmeye çalışan Canan Gümüşalan, bu sergide iki çalışması ile yer alıyor.

Emel Kayın: Mimar, restorasyon uzmanı. 25 yıldır İzmir'de yaşıyor ve bu kent üzerine çalışıyor. Yayınlanmış öyküleri, şiirleri, bilimsel makaleleri, belgesel film metinleri, "İzmir Oteller Tarihi” ve
Mekân Hikayeleri” adlı kitapları var. Yaşamın, mekânın ve zamanın gerçekliğini ele geçirmenin, mimarlığın, yazının ve fotoğrafın ortak kaygısı olduğuna inanıyor. Emel Kayın sergide 6 kareden oluşan bir fotoğrafı ile yer alıyor.

Fenay Ulu: 1963 doğumlu. Doğduğundan beri İzmir'de yaşıyor. Maliye Bakanlığı'nda memur olarak görev yapıyor. Fotoğraf lise yıllarında başlayıp İFOD'da ve EFSA'da devam etmiş. Dernek sergilerinde, çeşitli grup sergilerinde yer alan ve “ışıkla boyama” tekniği üzerine atölyeler gerçekleştiren Fenay Ulu bu sergide 4 çalışması ile yer alıyor. Diğer çalışmaları için bkz. http://www.fenayulu.blogspot.com

Gönül Ocak: 1963 doğumlu. Serbest eczacı. 27 yıldır İzmir'de yaşıyor. Fotoğrafa 2000 yılında başlamış ve çeşitli atölye ve seminerlere katılarak kendisini geliştirmiş. Fotoğraf dışında sinema ve yazıyla ilgileniyor. Deliler Teknesi, Yazı Kültürü, Körfezde Bugün, Öykü Teknesi'nde öyküleri yayınlanan Gönül Ocak, 6 arkadaşı ile birlikte “Yedi Çay Biri Açık” adında bir ortak öykü kitabı çıkarttı. Bu sergide bir fotoğrafı ile yer alıyor.

Işık Gülçubuk: 1984 doğumlu. Gıda Mühendisi. 25 yıldır İzmir'de yaşıyor. Fotoğrafa gerçek anlamda ilk kez 2004 yılında, Yunanistan’da katıldığı karanlık oda atölyesiyle başlamış. Sonraki yıllarda da çeşitli atölye ve seminerlerle fotoğraf tekniğini ve dilini geliştirmek için çalışmaya devam eden Işık Gülçubuk bu sergide iki çalışması ile yer alıyor.

Işık Deniz Nalbantoğlu: 1959 doğumlu. Planlama-kontrol/yönetim danışmanı. 1986'dan bu yana İzmir'de (arada bir dönem de Ankara'da yaşamış). Fotoğrafa 1992'de İFOD fotoğraf seminerlerine katılarak başlamış. 1993-1995 yılları arasında aktif bir şekilde İFOD etkinliklerine katılıp, birimlerde görevler alan; sonrasında bir süre fotoğraftan uzak kalan Işık Deniz Nalbantoğlu, katıldığı ilk fotoğraf sergisi
'Kimlik ve İtaat'te bir çalışması ile yer almakta. Psikoloji, sosyal psikoloji, edebiyat, sinema ve briç diğer ilgi alanları arasında.

Latife Özyurt: 1962 doğumlu. Anestezi teknisyeni. 8 yıldır İzmir'de yaşıyor. Fotoğrafa, sağlık meslek lisesinde okurken fotoğraf kolunda, okulun Lupitel marka makinası ile çektiklerini yine okulun karanlık odasında basarak başlamış. 1990'da bir Zenit edinmiş, 1995'te AFSAD'ın kurslarına, 2001 yılında ART sanat atelyesinde ileri düzey fotoğraf eğitimine katılmış. 2003 yılı itibariyle EFSA'ya üye olmuş. Bu sergiye bir fotoğrafı ile katılan, fotoğraf dışında şiirle de ilgilenen Latife Özyurt'un, yayınlanmamış bir şiir dosyası var.

Meltem Çiftçi: 1966 doğumlu. Çevre Mühendisliği eğitimi aldı. Profesyonel turist rehberi. 1974'ten beri İzmir'de yaşıyor. Fotoğrafa 1985'te üniversitenin fotoğraf kolunda başladı ve İFOD'da devam etti. Bugüne dek çeşitli karma sergiler ve sunumlarda çalışmaları ile yer aldı. Bu projede iki fotoğrafı ile yer alan Meltem Çiftçi, fotoğrafın yanısıra arkeoloji, tarih, sanat tarihi ve sinema ile de ilgileniyor.
www.flickr.com/photos/meltemciftcikurgan

Nurhan Doğan: 1969 doğumlu. Avukat. 16 yıldır İzmir'de yaşıyor. Fotoğrafa 8 yıl kadar önce EFSA'da eğitim seminerlerine katılarak başlamış. Kimlik ve İtaat” bugüne dek katıldığı ilk sergi ve kendisi iki fotoğrafıyla bu projede yer alıyor.

Şehlem Sebik: 1980 doğumlu. İletişim uzmanı. 13 yıldır İzmir'de yaşıyor. Fotoğrafa lisans yıllarında başlamış, Ege Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu’nun üyesiymiş. Çeşitli karma sergilerde çalışmaları ile yer almış. Fotoğraf dışında minimalist sinema, toplumsal cinsiyet, iktidar ve bedenin politiği konularıyla ilgileniyor. Bu konularda master tezi, bildiri ve makale gibi çalışmaları bulunmakta. “Kimlik ve İtaat" sergisinde 3 çalışması ile yer alan Şehlem Sebik'in diğer çalışmalarına bu adresten ulaşılabilir:
http://www.sehlemphotography.blogspot.com/

Ülker Sokulluoğlu: 1934 doğumlu. DTCF mezunu, yaşamını İngilizce öğrenerek ve öğreterek geçirdi. Artık bu öğrenme ve öğretme işinin fotoğraf için geçerli olduğunu söylüyor. 29 Ekim 1979'dan beri, yani neredeyse 30 yıldır Karşıyaka'da yaşıyor. İlkokul 4'de babasını Küçüksu Vapur İskelesi'nde görüntülemesini yani 1944 senesini fotoğrafa başlangıcı kabul ediyor. İfod'un bazı, kurucusu da olduğu Efsa'nın tüm sergilerine katılmış. Eşi Günal Güngör'le de ikili sergiler açmış. İlgi alanına arkeoloji başta olmak üzere ona birşey öğreten türdeki kitaplar, yanısıra geziler ve sinema giriyor. Ülker Sokulluoğlu bu sergiye bir fotoğrafı ile katıldı.

Yeşer Sarıyıldız: 1987 doğumlu. Üniversite öğrencisi. 22 yıldır İzmir'de yaşıyor. Fotoğrafa lise son sınıftayken kendisine fotograf makinesi alınca başlamış. Sonrasında üniversitenin fotoğraf topluluğu DİFOT'a ve Çizgelikedi'nin proje ve etkinliklerine katılan Yeşer Sarıyıldız, çeşitli bloglarda ve sözlüklerde yazıyor, davranış bilimleriyle ilgileniyor. Bu sergide iki çalışmasıyla yer alıyor.

fotopya.com.tr'de çıkan sergi haberimiz

fotopya.com.tr'de yayınlanan sergi haberine erişmek için lütfen tıklayınız.

Proje katılımcıları/Participants

Cizgelikedi Women’s Project-II

Identity and Obedience

Doesn’t “the one in power” who pushes the button, who pulls the trigger, who signs the papers, who breaks the pen after deciding death penalty also obey to a higher authority, laws, morals, or patriarchs? Just think about it for a second: who/what do we obey each and every moment when we assume that our existence is taken for granted and we independently make our own decisions? Who do we expect obedience from just when we glorify freedom? Why do we appreciate well-mannered kids and treat disobedient ones as naughty youngsters?

In Cizgelikedi Women’s Project this year, a project group consisted of women from different ages and professions questioned the nature of “us” shaped by the mass media, neighbourhoods, school managements, police forces, mothers/fathers/husbands/lovers, ready made furniture, fashion industry, advertisements, and the establishment itself. They produced images out of the questions and the answers they found and shared them in an exhibition.

“Identity and Obedience” photography exhibition presents photographs produced during the project by Yeser Sariyildiz, Ulker Sokulluoglu, Sehlem Sebik, Nurhan Dogan, Meltem Ciftci, Latife Ozyurt, Isik Deniz Nalbantoglu, Isik Gulcubuk, Gonul Ocak, Fenay Ulu, Emel Kayin, Canan Gumusalan, Ayse Aytun Aytar, Aysun Okuzcuoglu Tasar, Aynur Sen, Asli Oktener Kose and Arzu F. Gungor

About Cizgelikedi and Women’s Project

Cizgelikedi was founded in 2005 in Izmir, a portal city situated in the West end of Anatolian peninsula. This little center of visual culture set off with a view to create a momentum and interaction putting a premium on quality in the art of photography in a city which has been deprived of cultural and economic motivation despite its 8000 years of history, a population of 3.5 million people and its natural beauty.

Cizgelikedi has become a center of visual arts where seminars on photography training and workshops are being held, public discussions and talks on visual culture are being organized, and production of works of a certain quality is being supported through projects. The first project group of the Cizgelikedi initiative was Cizgelikedi Women’s Project in 2006-2007 which involved 19 women photographers in a project, “Identity and Power”. The initiative continued its projects with a different group in 2007-2009 with a project called “Identity and Obedience” which presented photographs of 17 women photographers in an exhibition. The primary purpose of both projects was to experience a common ground of production with women photographers of Izmir who were keen to use photography as a tool for artistic expression, focusing upon a social concept and share these productions with the people in an exhibition.

The project consisted of three basic steps, which, in turn, made up a workshop project as a whole as described in detail in the call for participation. The first step was to determine the concept for discussion and production processes. This step was initiated in November 2007 under the moderation of Cizgelikedi and the participants were asked to suggest phrases beginning with “identity and ……” and discuss the concept in an interactive manner. The discussions were enriched with the participation of academicians and experts, and the suggestions were put together and discussed in the group. The books and articles that were considered to be helpful were read and discussed collectively. Consequently, the long list of suggestions was screened and “identity and obedience” concept was singled out altogether due to its abundant cross references as well as its enriching and complementary interrelation with the previous project, “Identity and Power”.

The second step of the project was to discuss the concept from a variety of perspectives and conduct researches to trigger different associations.

The last step of the project, which lasted between 2008 fall and 2009 spring, included discussions about the photographs produced during the project. The discussions were focused on conceptual relevance, visual representation, originality, technical proficiency, context and form for each photograph.

This long term process constituted the base of the common ground for the photographers who sincerely did their best to understand and discuss the merits of the works of other photographers and wholeheartedly accepted the critiques and suggestions (and even sometimes active support in terms of equipment, space and modeling) about their own photographs. The images that were just conceptual sketches at first were developed, matured and sometimes transformed into new images with new ideas and the final decision whether or not the image would be included in the exhibition was made with joint resolution.

The exhibition took place in Cizgelikedi Center of Visual Culture between May 19-June 19 2009. As the project has been designed as an exhibition on wheels, the calendar of upcoming events is to be scheduled with a priority for Izmir and neighbouring towns, starting with Urla, Karaburun and Foca.

http://www.cizgelikedi.com

(90232)2471247